Souvlaki

Stel je voor; je zit op een terras in de zon, omringd door de witte Griekse gebouwen en met de zee op de achtergrond. Je neemt een hap van een gegrild stukje vlees aan een stokje en proeft de traditionele Griekse kruiden en specerijen. Dit gerecht is souvlaki. Een iconisch en populair gerecht uit de Griekse keuken. Benieuwd hoe je de lekkerste souvlaki zelf maakt? Lees dan gauw verder!

Wat is Souvlaki?

Souvlaki is een populair en traditioneel Grieks gerecht. Het bestaat uit stukjes vlees, meestal varkensvlees of kip, die aan spiesjes worden geregen. Het vlees wordt op smaak gebracht met traditionele Griekse kruiden en vervolgens gegrild. Het gerecht wordt meestal geserveerd met een Griekse salade en tzatziki. Dat is een saus op basis van Griekse yoghurt, komkommer, knoflook en dille. Souvlaki wordt vaak gegeten als een snelle maaltijd of als streetfood in Griekenland en is ook populair in andere delen van de wereld. 

Souvlaki

Aantal porties

4

porties
Kaloriën

164

kcal
Bereidingstijd

30

Minuten
Wachten

10

Minuten

Ingrediënten

  • 500 gram varkensvlees of kipfilet

  • 8 houten of metalen spiesjes

  • 4 eetlepels olijfolie

  • 2 eetlepels citroensap

  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt

  • 1 theelepel gedroogde oregano

  • 1/2 theelepel zout

  • 1/4 theelepel zwarte peper

  • Tzatziki, voor ernaast

  • Griekse salade, voor ernaast

Aan de slag

  • Snij het vlees in blokjes van ongeveer 2 tot 3 cm.
  • Rijg het vlees aan de spiesjes en leg ze op een bord.
  • Meng in een kleine kom de olijfolie, citroensap, knoflook, oregano, zout en peper. Giet de marinade over de spiesjes en zorg ervoor dat het vlees gelijkmatig is bedekt.
  • Dek de spiesjes af met plasticfolie en laat ze minstens 30 minuten, of tot maximaal 4 uur, in de koelkast marineren.
  • Verwarm een grillpan op middelhoog vuur (of een barbecue op middelhoog vuur) en vet de pan lichtjes in met wat olijfolie.
  • Leg de spiesjes op de grillpan en grill ze gedurende ongeveer 8-10 minuten, of tot het vlees gaar is en een mooie goudbruine kleur heeft.
  • Serveer de souvlaki met tzatziki en Griekse salade.

Notities

  • Tip: Week je houten spiesjes minstens 30 minuten in water voordat je ze gebruikt. Dit verkomt dat ze tijdens het grillen verbranden.

Souvlaki is dus een populair en traditioneel Grieks recept dat gemakkelijk thuis te maken is. Het enige wat je nodig hebt is lekker vlees en de juiste kruiden. Je doet het vlees nog even op de grill en voordat je het weet is het klaar. Om het gerecht af te maken, serveer je het met wat tzatziki en en Griekse salade. Dit is het perfecte gerecht voor een zomerse BBQ of een gezellige maaltijd met vrienden en familie. Ga jij het ook proberen?

Meer recepten

Tzatziki

Tzatziki

Ben je op zoek naar een verfrissende, smaakvolle dip die bij bijna alles wat je eet past? Zoek dan niet verder en ga voor tzatziki!
Moussaka

Moussaka

Mousakka! Dit iconische Griekse gerecht staat bekend om zijn verschillende laagjes. Lees snel verder voor meer informatie.
Griekse salade

Griekse salade

Een Griekse salade is een heerlijke, en eenvoudige salade die perfect past bij warme zomerdagen of als bijgerecht bij een Griekse maaltijd.